fbpx

Ken jij Cal Lightman?

Cal Lightman is bekend van de dramaserie Lie to Me over zijn bedrijf dat ingehuurd wordt om in onderzoeken de waarheid boven water te halen. Dat doen ze door op gelaatsexpressies en lichaamstaal te letten tijdens gesprekken. Het personage van Lightman is gebaseerd op Dr. Paul Ekman die een autoriteit is op het gebied van waarheidsvinding en voortijdig herkennen van emoties.

Woodland Emotional Intelligence heeft Paul Ekman gecertificeerde trainers. Zowel Tim als Marc zijn door Dr. Paul Ekman gecertificeerd. Hierdoor zijn zij bevoegd de cursussen van Paul Ekman te geven. Daarnaast blijven zij zich ontwikkelen. Tim is MSc in Communication, Behaviour and Credibility Analysis. Op dit moment is trainer Marc druk bezig met afronden van dezelfde studie, ook aan de Manchester Metropolitan University.

Zij kunnen jou tijdens onze cursus Geavanceerde Gesprekstechnieken/Toegepaste Waarheidsvinding de kneepjes van het vak leren waarin in de serie Lie to Me mee wordt gewerkt. Daarnaast leer je tijdens deze cursus ook de emoties van jouzelf en die van jouw gesprekspartner herkennen. Zo leer je niet alleen het waarheidsgehalte van een gesprek te beoordelen, maar dankzij het herkennen van deze verborgen emoties, leer je ook het gesprek beter te sturen.

Schrijf je in voor onze cursus Geavanceerde Gesprekstechnieken/Toegepaste Waarheidsvinding die van 15 t/m 18 november 2022. Een unieke kans er zijn slechts twaalf plekken beschikbaar dit jaar!

Een rood of wit steentje?

Vorige week heeft WoodlandEI een In Company cursus Geavanceerde Gesprekstechnieken/Toegepaste Waarheidsvinding verzorgd. Als eindopdracht hebben onze cursisten de zogenaamde triad-oefening gedaan. Zo noemen wij de oefening waarbij de ene cursist de verteller is en de andere twee cursisten de vragen stellen en observeren. De verteller krijgt een rood of een wit steentje, waarbij rood staat voor een verzonnen verhaal en wit voor een waar verhaal.

De oefening is bedoeld om het waarheidsgehalte van het verhaal te bepalen. Daarvoor maken de cursisten gebruik van het PEER-model. In stap een van het PEER-model bereidt de interviewers het gesprek voor. In stap twee van het PEER-model zorgen de interviewers dat de gesprekspartner zich op zijn gemak voelt. Daarnaast observeren de interviewers de verteller en luisteren actief naar wat er wordt verteld. Als de interviewers Hotspots waarnemen, zijn dat afwijkingen van de baseline van de verteller. De oorzaak hiervan onderzoeken zij in stap drie, waarbij zij per Hotspot maximaal drie hypotheses opstellen. Deze hypotheses gebruiken zij om gericht vervolgvragen te stellen. In stap vier van het PEER-model nemen zij een besluit over het waarheidsgehalte van de verteller.

Wil jij ook leren het waarheidsgehalte van een gesprek te beoordelen? Meer informatie over onze open inschrijvingscursus Geavanceerde Gesprekstechnieken/Toegepaste Waarheidsvinding van 15 t/m 18 november 2022 vind je onder de knop informatie.


#Lietome #Waarheidsvinding #ETaC #Toegepastewaarheidsvinding #F2F #Facetoface #PaulEkman #Liegen #waarheid #baseline #context

Emotions Revealed en Geavanceerde Gesprekstechnieken.

Emotions Revealed is onderdeel van de module Geavanceerde Gesprekstechnieken tijdens onze vijfdaagse in-company cursus. Ook deze week leert WoodlandEI haar cursisten in deze Nederlandse versie van de Paul Ekman training Emotional Skills and Competencies (ESaC)  hoe zij de emoties van hun gesprekspartner en die van zichzelf leren herkennen en beheersen.

Truth bias?

Bij truth bias neig je, bij gebrek aan bewijs, aan te nemen dat de gesprekspartner de waarheid spreekt. Deze truth bias ontstaat omdat partners vaker wel dan niet de waarheid vertellen.

Gezichtsuitdrukkingen tijdens cursus Geavanceerde Gesprekstechnieken (ESaC)/Toegepaste Waarheidsvinding (ETaC)

Bij onze combinatiecursus Geavanceerde Gesprekstechnieken/Toegepaste Waarheidsvinding leren onze cursisten de methodiek van Dr. Paul Ekman. In zijn methodiek stelt Ekman dat emoties universeel zijn. Dit heeft hij onder andere onderzocht in Papoea Nieuw Guinea. Tijdens dat onderzoek verzamelde hij een groep mensen die tijdens hun leven zeer weinig contact hebben gehad met de westerse samenleving. De foto’s met gezichtsuitdrukkingen van de leden van de Fore-stam worden tijdens de cursus Geavanceerde Gesprekstechnieken/Toegepaste Waarheidsvinding gebruikt.

Uit de oude doos…

Uit de archieven van RTL4. Trainer Marc op de koffie bij Quinty Trustfull in RTL4-Live. In aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen van 2017, vertelt Marc haar de in en outs van de methodiek van Paul Ekman om een leugen, of zoals Woodland Emotional Intelligence dat liever zegt, de waarheid te herkennen.

Wil je de uitleg van Marc terugzien? Kijk dan via deze link naar RTL XL

Wereld Darwin-dag

Het is vandaag, 12 februari, wereld Darwin-dag. Darwins werk en leven lieten een blijvende impact na op wetenschap, filosofie en de mensheid in z’n geheel.

Met het boek The Expression of the Emotions in Man and Animals (1872), is het herkennen van universele emoties[1] eigenlijk begonnen. In dit boek verzamelde Darwin bewijs dat sommige emoties universeel zijn.

Trainer Marc vertelt over de ontdekking van universele emoties door Darwin

In de trainingen van Woodland Emotional Intelligence werk je met het herkennen van micro-expressies en het aan de hand daarvan opstellen van hypotheses. Zo ben je beter in staat je in te leven in je gesprekspartner en kun je gerichtere vragen stellen aan je gesprekspartner.


[1] EKMAN, PAUL. Darwin, Deception, and Facial Expression,

Waarom is liegen moeilijk?

Vind je het makkelijk of moeilijk om een leugen te vertellen? In onderstaande tabel van Dr. Paul Ekman, expert in het herkennen van misleidingen, vind je die factoren die het makkelijk of juist moeilijk maken om een leugen te vertellen.

Wil jij ook leren de waarheid te herkennen? Neem dan eens verder een kijkje op onze website! Of meld je aan voor één van onze cursussen!

Bedriegersgenot (Duping Delight)

In onze post over het programma ‘De Verraders’ was het zogenaamde bedriegersgenot iets wat ons opviel bij een van de verraders. Bedriegersgenot is een vorm van emotionele belasting die ontstaat als iemand niet de waarheid vertelt.

Het is het plezier dat iemand stiekem en onbewust laat zien als hij niet de waarheid heeft verteld en dit wel wordt geloofd door de ander. Het plezier dat hieraan wordt beleefd kan niet altijd worden onderdrukt.

Wil je ook het bedriegersgenot leren herkennen? Dat kan tijdens een van onze cursussen.

Ga voor meer informatie naar onze website: https://woodlandei.nl.

Wil je meer lezen over Duping Delight zoals Dr. Paul Ekman het bedriegersgenot omschrijft?
lees dan hier verder.

Een moeilijk of belangrijk gesprek?

Tijdens een gesprek word je getriggerd door iets wat jouw gesprekspartner zegt. Hierdoor
doe of zeg je misschien dingen waardoor het gesprek helemaal de verkeerde kant op gaat.
Dit overkomt je en kan je net die nieuwe baan, goede sollicitant, mooie deal of contract kosten.

Soms zegt jouw gesprekspartner iets anders dan hij jou laat zien. Door een emotie te herkennen kun je gerichter vragen stellen of juist vragen vermijden. Het resultaat van jouw gesprek kan hierdoor sterk verbeteren!

Wil jij ook leren de emoties tijdens een gesprek te herkennen?
Op 22 en 23 april is er weer een open inschrijving voor de cursus Geavanceerde Gesprekstechnieken. Wil je meer weten over deze op de methodiek van Dr. Paul Ekman gebaseerde cursus, kijk dan verder op onze website of chat met een van onze trainers.