fbpx

Een rood of wit steentje?

Vorige week heeft WoodlandEI een In Company cursus Geavanceerde Gesprekstechnieken/Toegepaste Waarheidsvinding verzorgd. Als eindopdracht hebben onze cursisten de zogenaamde triad-oefening gedaan. Zo noemen wij de oefening waarbij de ene cursist de verteller is en de andere twee cursisten de vragen stellen en observeren. De verteller krijgt een rood of een wit steentje, waarbij rood staat voor een verzonnen verhaal en wit voor een waar verhaal.

De oefening is bedoeld om het waarheidsgehalte van het verhaal te bepalen. Daarvoor maken de cursisten gebruik van het PEER-model. In stap een van het PEER-model bereidt de interviewers het gesprek voor. In stap twee van het PEER-model zorgen de interviewers dat de gesprekspartner zich op zijn gemak voelt. Daarnaast observeren de interviewers de verteller en luisteren actief naar wat er wordt verteld. Als de interviewers Hotspots waarnemen, zijn dat afwijkingen van de baseline van de verteller. De oorzaak hiervan onderzoeken zij in stap drie, waarbij zij per Hotspot maximaal drie hypotheses opstellen. Deze hypotheses gebruiken zij om gericht vervolgvragen te stellen. In stap vier van het PEER-model nemen zij een besluit over het waarheidsgehalte van de verteller.

Wil jij ook leren het waarheidsgehalte van een gesprek te beoordelen? Meer informatie over onze open inschrijvingscursus Geavanceerde Gesprekstechnieken/Toegepaste Waarheidsvinding van 15 t/m 18 november 2022 vind je onder de knop informatie.


#Lietome #Waarheidsvinding #ETaC #Toegepastewaarheidsvinding #F2F #Facetoface #PaulEkman #Liegen #waarheid #baseline #context